OM KÄRINGÖN

Käringön är en av de mest västligt belägna bosatta öarna i Sverige. Enda sättet att ta sig ut till ön är via båt.
Färja går dagligen och färjeturen genom skärgåden tar ca 35 minuter från Tuvesviks färjeläge på nordvästa Orust.
Käringön är en bil och cykelfri ö, längst ut i havsbandet.

Käringön är mest känt som ett sommarparadis med fantastiska friska salta bad i klart vatten. Käringön är dock öppet stora delar av året med fina restauranger, butiker och flera bra ställen att övernatta på.  Höst, vinter och vår kommer många familjer, sällskap och företag hit för att träffas, umgås och konferera i vacker och avslappnande miljö. Ljuset som speglar sig i havet, den friska salta luften och husen på de karga slipade granithällarna är en speciell, mycket vacker bakgrund och miljö för trevliga sammankomster.

På ön finns en stor och populär hamn för fritidsbåtar. En av sjöraddningens äldsta stationer drivs här sedan mer än 100 år och tidigare fanns även en lotsstation.

Käringöns historia går dock tillbaka till 1600-talet då livet på ön inte var lika enkelt.  Ett samhälle byggt på fiske i det stormiga västerhavet etablerades - ett kärvt liv långt från fastlandet.
Utanför Käringön ligger ön Måseskär med den stora fyren som in i nutid hade bemanning från Käringön.
Fyrvaktarna turades om att bo på Måseskär.


I historien blir man snabbt påmind av den stränga och dominanta prästen Simpson som bl .a. fick varje fiskarkäring att hämta jord till ön från fastlandet i fickor i sina kjolar. Jorden användes bl. a. att till anlägga kyrkogården, då jord saknades nästan helt i klippskrevorna på ön. För att hedra dessa damer så möts man av en stor staty med en jordbärerska i hamninloppet när man angör Käringön.

På Käringön föddes fiskarsonen Olof Knape år 1664 vilken senare blev adlad Strömstierna för sina insater för kung och fosterland i Sveriges örlogsflotta.
Käringösonen gjorde en enastående karriär som pirat med kungligt kaparbrev från Karl XII till Amiral.
Med fyra fregatter patrullerade piraten Olof Knape Skagerack och Nordsjön i jakt på lovliga byten. 
Olof Knape övergick senare i den ordinarie flottan och både adlades och utsågs till Vice Amiral för sina insatser.
Strömstierna  deltog i och ledde flera strider när västkusten angreps av danska flottan ofta ledd av Amiral Tordenskjold. Den Danska Amiralen Tordenskjold är mest känd för att med sin list ha intagit Karlstens fästning på Marstrand. 
Amiral Strömstierna från Käringön förde befälet för den svenska västkusteskadern när Danmark under Tordenskjolds ledning angrep Göteborg år 1717. Angreppet slogs tillbaka vid Nya Älfsborgs fästning och Amiral Strömstierna räddade Göteborg.


Amiral Strömstierna har namngivit och hedras i Seglarhotellets stora salong - Salong Strömstierna.

NYTTIGA LÄNKAR:
Färjetider hittar du på Västtrafik, färjan går från Tuvesvik.

 

Färjan Knape - Käringön
Amiral Olof Strömstjerna

Bildgalleri seglarhotellet Käringön

loading...